Tervetuloa  lukumatkalle kanssani.

Synnin olemassaolo on väistämätön tosiasia jumalan luomakunnassa.    Synti keskuudessamme synkkänä ja arvoituksellisena, yhtä mahdottomalta selittää kuin väittää olemattomaksikaan.

Synti on ihmiselämän onnettomin ja tavallisin ilmiö,aina on tosin niitä jotka haluavat sulkea silmänsä tältä todellisuudelta-todellisuuden pimeältä puolelta.    Tältä ihmiskunnan murhenäytelmältä.     Mutta syntiä ja siitä koituvaa hätää ja kurjuutta ei voi olla näkemättä.   Synnin olemassaolo on kiistaton tosiasia.

Ihmiset hapuilevat avuttomina ja sokkoina yrittäessään  selittää syntiä ja ymmärtää oman syntisen  olemuksensa symkkää arvoitusta.    Yleisin tapa on tehdä väistöliike ja kieltää oma syntisyytensä,

Mitä tämä synniksi sanottu paha itseasiassa on,sitä ihmiset eivät kykene selvittämään omien havaintojensa perusteella,siihen ei riitä moraalin taju sen paremmin kun järjen valokaan.

Ihmis filosofia on vuosituhansien ajan painiskellut tuskaisesti pahuuden ongelman kanssa.

Syvimmiltään synti on uskonnollinen käsite ja hengellinen todellisuus.  Synti on aivan muuta kuin inhimillinen heikkous, joka voidaan selittää psygoloogisesti ja joka on mahdollista voittaa valistuksen ja hyvän tahdon avulla.

Synti on rikkonut ihmisen jumalasuhteen ,ihmisessä oleva jumalan kuva on turmeltunut.   Tottelemattomuus ,lankeemus,ero jomalasta,tuo esiin teot jotka eivät kirkasta jumalaa.

2 moos 2:16 ja herra jumala käski ihmistä sanoen >>syö vapaasti kaikista muista paratiisin puista,     jae17   mutta hyvän ja pahantiedon puusta  älä syö,sillä sinä päivänä,jona sinä siitä syöt,pitää sinun kuolemalla kuoleman.

Tämän jumala pyysi, aika yksinkertainen pyyntö joka olisi ollut helppo pitää,mutta kuten olemme elämämme matkalla huomanneet, kun vastaan tulee kielto,niin eipä ole helppo pitää,vaan jo pieni kapina nostaa päätä.

Niinhän siinä sitten kävi. 1moos 3: jakeesta 1 mutta käärme oli kavalin kaikista kedon eläimistä,jotka herra jumala oli tehnyt; ja se sanoi vaimolle >>onko jumala todella sanonut: älkää syökö kaikista paratiisin puista?>>   jae 2  niin vaimo vastasi käärmeelle ><me saamme syödä muiden puiden hedelmää paratiisissa,   jae 3   mutta sen puun hedelmästä,joka on keskellä paratiisia,  on jumala sanonut: älkää syökö siitä älkääkä koskeko siihen ettette kuolisi  jae  4   niin käärme sanoi vaimolle  >>ette suinkaan kuole;    lue vielä jakeesta 5 jakeeseen 11 niin kokonaisuus avautuu sinulle.                     

Tässä näet selkeästi kuinka tottelemattomuus johti lankeemukseen, ja ensimmäisen ihmisparin lankeemus johti karkoitukseen pois jumalan yhteydestä

Luku 3 jae 24.   Ja hän karkoitti ihmisen ja asetti eeedenin paratiisin itäpuol elle kerubit ynnä välkkyvän,leimuavan miekan vartioitsemaan elämän puun tietä.

Me kaikki olemme aatamin ja eevan jälkeläisiä ja sitä kautta syntiin  siis tottelemattomuuteen, kapinaan  jumalaa kohtaan  ja niin alkoi elämä maan päällä elämä ilman jumalaa.  1 moos  3  kertoo tämän asian.

Näinollen yksikään ihminen ei voi asettua katsojan paikalle ja tutkia synnin ja pahuuden olemusta  pelkkänä  olkopuolisena  havainnoitsijana,vaan kaikki ovat asianosaisia,kaikki ovat osallisena luotujan kapinassa,luojaa vastaan,kaikki ovat syntiä  tehneet.

Kirje roomalaisille luku 3 jakeesta 23 sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat jumalan kirkkautta vailla  jae 24  ja saavat lahjaksi vanhurskauden hänen armostaan,sen lunastuksen kautta, joka on jeesuksessa kristuksessa  jae 25  jonka jumala on asettanut armoistuimeksi, uskon kautta hänen vereensä, osoittaaksensa vanhurskauttaan,koska hän on jättänyt rankaisematta ennen tehdyt synnit,

Hallelujaa,huomaatko mikä valtava evankeliumi mikä lupaus,syntiinlangenneelle ihmiselle,jomala on jo varannut sinulle päivän jona hän julistaa sinut syyttöm’äksi jeesuksen uhrin tähden,,,    voitko ollenkaan käsittää tätä jumala hyvyyttä ihmistä kohtaan ,ei hän halua että kukaan hukkuu vaan kaikki tulisivat takaisin hänen yhteyteensä.  Hän, jumala antoi poikansa uhriksi meidän puolestamme että pääsisimme isän iankaikkiseen valtakuntaan.

Jos nyt meni vähän yli hilseen niin tähän kohtaan sopii keskustelu jonka kävin jo edesmenneen poikani santun kanssa jo vuosia sitten kun hän vastusti minua ja asiaani jumalasta ja jeesuksesta  sanoen :  mitäs jos hän onkin oikeassa ja sinä väärässä? Jos minä äiti olen väärässä niin kuinka mulle käy,? Ei kuinkaan joudun ehkä naurun alaiseksi.  Mutta minä sanoin hänelle,  niiinkuin myös sinulle joka epäilet,että mitäs jos minä olenkin oikeassa,kuinka silloin käy sinun.

Syntikysymys on rankka kysymys joka jakaa ihmisiä ja siksi käytänkin  raamatun ilmoitusta asiasta.

Langennut ihminen on myös sokaistunut ja kykenemätön saavuttamaan todellista tietoa synnistä,  sen valaisee ihmiselle yksin jumala,kristus ja pyhähenki.Joh  Luku 4  jakeet 4-5 puhuu meille jeesuksesta näin; hänessä oli elämä. Ja elämä oli ihmisten valkeus   jae5 ja valkeus loistaa pimeydessä ja pimeys ei sitä käsittänyt.    Tämä pimeys on meissä ilman jeesustaa ja olemme eksyksissä mutta jumala vetää meitä jeesuksen tykö ja jumala yksin osoittaa syntisyytemme, siksi on jumalan laki , kymmenen käskyä jotka ohjaa meitä näkemään olenko tehnyt syntiä ja ketä vastaan.

Me saamme anteeksi jeesuksen nimessä ja veressä, mutta anteeksipyyntömme tulee kohdistua hänelle ketä vastaan olemme rikkoneet,siis jumalaan

Vaikka pyytäisit anteeksi koko maailmalta mutta jätät jumalan pois jäät edelleen syylliseksi.

Synti on siis jumalan lain rikkomista, joka toi eron jumalasta, sen vuoksi pyhä sana puhuu synnistä niin järkkymättömän vakavasti

Mutta jumalan ilmoitus,joka paljastaa mitä synti on ,tietää myös kertoa,että synnin valta murskataan ja että sen valtakausi kerran päättyy,  jumalan luomistyössä synti on vain välivaihe.  Golgata oli ja on ja tulee olemaan voiton paikka,jeesus on arvollinen saamaan kaiken kiitoksen ylistyksen ja kunnian  aamen.

Siis kaikki,olet sitten puhtain mahdollinen ihminen, ainakin omasta mielestäsi ja usein myös toisten,on paljon ”hyviä ihmisiä” ja on paljon niita jotka eivät ole niin hyviä. Me mittaamme näemme ulkokuoren, mutta jumala näkee sydämmen,ja se on tärkeintä.  Olemme kukin syntyneet erilaisiin perheisiin ja sieltä olemme eväät saaneet elämän matkalle.  Usein kuulee sanottavan  ”että tällainen olen ,jumala minut tällaiseksi loi”  se ei pidä paikkansa,ja siksi ensikerralla tutkimme   ”miksi minusta tuli tällainen ja miksi tuosta toisesta tuollainen?”   Ja ehkä vielä synnistä jos, jotain oleellista jäi sanomatta.

Ja vielä,kaikki pahat tekomme ovat sen seurausta,että elämme erossa jumalasta,ja kun pääsemme yhteyteen jumalan kanssa jeesuksen kautta muuttuu tekomme jumalan pyhänhengen ohjauksen kautta hyviksi lempeiksi ja rakkaus alkaa vaikuttaa.

Lempeitä lukuhetkiä. Raija