Tulevan vuoden 2024 häämöttäessä alkoi mielessänil liikkua ajatus ”Jumalan pelko”.

Sinnällään outoa, olenhan enemmän armosta puhuja jos saan valita:). Armoa, sitäpä juuri, mahdollisimman usein ja selkeästi. Me ihmiset kun osaamme niin helposti itseämme syyllistää,

kun kompuroimme, ja joudumme sen kautta Vihollisen meille auliisti tarjoamiin kahleisiin, ja taakoitetuksi, usein aivan turhaan. Kuitenkin ilman oikeanlaista Jumalan pelkoa, armonkin kokeminen ja sen vaikutus meissä jää vajaaksi.

Niinpä jotenkin tuo aihe alkoi hakea muotoa minussa. Toki voisin otsikoida tekstin, sanalla ”kunnioitus” mutta se ei ole aivan sama, kunnioitus syntyy tavallisesti jostakin, jonka tajuamme, tai tiedämme miksi kunnioitamme. Jumalan pelko taas on lähempänä uskon todellisuutta, jotakin johon ikäänkuin haparoiden asetumme, koska niin on hyvä. Antaudumme sen edessä. Koska siihen meidät on kutsuttu. Koska se jota rakastamme, toivoo sitä meiltä. Ja koska rakkaus pakottaa meitä hyväksymään Jumalan suuruuden edessä Hänen pyhyytensä olemuksen. Sen suuruuden, jota emme ymmärrä.

………………

(Room. 8:38-39).

-Jeesuksen uskovien ei tule pelkäämällä pelätä Jumalaa. Meillä ei ole mitään syytä aristellen pelätä häntä. Meillä on hänen lupauksensa, että mikään ei voi meitä erottaa meitä hänen rakkaudestaan

Ei Jumalan pelko siis ole ”kauhua”herättävää, jota pitää paeta hirvittävän pelon vuoksi, vaan jotain syvempää ja ikuista, kaikkivaltiaan katsomista, joka saa ymmärtämään oman pienuuden. Toki usein astumme Pyhyytensä eteen aralla mielellä. Niin pitääkin olla, sillä Jumalan Pyhyys saa meidät murtumaan ja hajoamaan, ja samalla sama Jumala, joka hajoittaa, myös kokoaa uudeksi.

……………….

Muutama ote Raamatusta, joiden kautta voi heijastella Jumalan pelon olemusta ja sen toivottavaa vaikutusta meissä, sen hyvää tekevää ”herättämistä” ja iloakin:

5. Moos. 10:12, 20-21 kuuluu, ”Kuulkaa siis, israelilaiset! Herra, teidän Jumalanne, ei vaadi teiltä muuta kuin sen, että pelkäätte häntä, että aina vaellatte hänen teitään, että rakastatte häntä ja palvelette häntä koko sydämestänne ja koko sielustanne. Pelätkää Herraa, Jumalaanne, palvelkaa häntä, pysykää hänelle uskollisina ja vannokaa valanne hänen nimeensä! Ylistäkää häntä, hän on teidän Jumalanne.

Sananlaskut 15:33 Herran pelko on kuri viisauteen, ja kunnian edellä käy nöyryys.

Sananlaskut 9:10 Herran pelko on viisauden alku, Pyhän tunteminen on ymmärryksen perusta.

Matteus 10:28 Älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin mutta eivät voi tappaa sielua. Pelätkää

ennemmin häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin.

(Jostain poimin nämä):

Pidimme siitä tai emme – Jumala on sittenkin ikuisesti Pyhä Jumala!

Pyhä pelko ei ole pelon tunne, jota pitäisi tuntea ollakseen kunnon uskovainen.

Luoja varjelkoon meitä siitä uskonnollisuudesta, joka pakottaa tunteetkin lain alle.

Pyhä pelko ei löydy manipuloimalla tunteita, vaan tarkistamalla asenteita.

…………………..

”Silloin hän nousi, nuhteli tuulta ja käski merta: Vaikene, ole hiljaa! Tuuli asettui, ja tuli

aivan tyven. Jeesus sanoi heille: Miksi te noin pelkäätte? Eikö teillä vieläkään ole

uskoa?” (Mark 4:39, 40)

Jeesus ei rukoillut, eikä huutanut apua. Hän käski luonnon voimia ja ne tottelivat.

Galilean meri totteli. Myrsky tyyntyi. Opetuslasten reaktio oli mielenkiintoinen.

Vaara oli ohi, mutta juhla ei alkanutkaan:”Silloin suuri pelko valtasi heidät”.

Ei siinä mitään ihmeellistä ole, että kokeneetkin kalastajat pelkäävät hukkumista.

Mutta eikö siinä ole jotain kummallista, että myrskyn laantuminen vain lisäsi heidän pelkoaan?

Kristuksessa opetuslapset kohtasivat jotain paljon uhkaavampaa kuin olivat koskaan

luonnossa kohdanneet. Tyvntyneen järven keskellä he joutuivat yllättäen tekemisiin

Pyhän kanssa ”Mikä mies tämä oikein on?” (Mark 4:41)

Uusi pelko voitti myrskyn aijemmin aiheuttaman pelon.

He tajusivat luonaan olevan jotain niin paljon suurempaa ja voimallisempaa,

kuin mikään mitä he koskaan ennen olivat nähneet, tai mitä olivat olleet lähellä.

……………

– Absoluuttinen pyhyys on ominaista ainostaan Jumalalle ja Luojalle, josta kaikki on,

ja jonka tahdosta kaikki on olemassa.

……………

Ihmeellistä on se, kun emme Hänen teoistaan luonnossakaan, (enää nykyään ainakaan, kun ”äiti-maat” ja maalliset ideologiat yms ovat vieneet meiltä ymmärrystä.) enää osaa nähdä Pyhyyttään, niinpä on suorastaan toivottavaa että meidät viedään joskus silmänräpäyksessä, ikäänkuin nuo kalastajatkin vietiin, katselemaan sellaista, mitä emme ymmärrä, mutta mikä herättää meissä jotakin, oudon hetken, jossa tajuamme olevamme kuin pikkuruiset muurahaiset joiden yllä lepää norsun armo! Jos se haluaisi, se voisi murskata kaiken hetkessä.

Meistä ei jäisi jäljelle mitään.

Kuitenkin Jumalan rakkaus pidättää. Suuruus jota emme voi käsittää on valinnut rakastaa meitä. Vaalia meitä. Silti se kutsuu meitä pyhyyteen. Sen tajutessamme kumarrumme eteensä. ”Tässä olen” Herra. Sano vain sana…

…………………

– Ei Jumalaa tarvitse taivuttaa antamaan meille armoansa, vaan syntisen on taivuttava ottamaan se vastaan. Tarvitaan nöyrtymistä Pyhän Jumalan edessä.

– Kun syntisen kipeimmäksi tarpeeksi ja ainoaksi lohdutukseksi on tullut pääsy Kristuksen luo – silloin hänen parannuksensa ja katumuksensa ja uskonsa takaavat sen, että hän on jo saanut armon Kristuksessa” (Rosenius, Vanhurskaana Jeesuksessa).

………………..

– Kuten näemme silmiemme edessä ns. Lopunajan tapahtumat ovat jo alkaneet, osa on vasta kuin heijastus tulevasta, osa jo raakaa arjen todellisuutta. Osa kuin profetaallista alkusoittoa, jota seuraa kohta loputkin kappaleesta. Niin Israel kuin kristitykin ovat kohta kovilla. Tuulet puhaltava ja myrsky pauhaa. Vain Pyhä Jumala tarjoaa suojan.

– Kun kysyisimme mikä Jumalaa suututtaa, yhtä usein kuin ajettelemme mikä minua/ meitä suututtaa, voi olla että saisimme Pyhän kasteen?

-Metodisti saarnaaja Samuel Chadwick; On ihmeellistä mitä Jumala voi tehdä murtuneilla sydämmillä jos vain Hän saa omakseen kaikki palaset.

…………………

-Kaipaatko Jumalan tahdon täyttymistä elämässäsi, hinnalla millä hyvänsä? Vaikka se ehkä johtaa sinua laksoihin joista et pidä. Tai oletko valmis polvillasi ryömimään mudan läpi? Tai kiipeämään ja kiipeämään kivikkoista rinnettä polvesi verillä tai… toki joskus voi käydä niinkin: että hetken saat leijua kuin ilmassa jo lähes siivekkäänä Hengen voimasta. Tehdä Hänen tekojaan armostaan.

Olla se joka julistaa, joka parantaa, ohjaa muita elämän tielle.

Jumalan tahto vie eri ihmisiä erilaisiin tilanteisiin, joissa Hänen läsnäolonsa tulee kauttamme ilmi.

Se ei ole helppoa, ei edes heille, joiden näemme toimivan voimassa.

David aikoinaan huudahti: minun sydämmeni on valmis! Hui. Miten uskalsikin.

Miten sinä tai minä? Kykenemmekö sanomaan samoin. Sydämmeni on valmis, Sinä jota ”pelkään”, saat toteuttaa tahtosi minussa.

………………..

Uusi Vuosi, uusi mahdollisuus rukoilla ja antautua. Uusi Vuosi, jossa kohdata, ja antautua Jumalan Pyhyyden edessä; ei niinkuin minä tahdon, vaan niinkuin Sinä. Aivan kuten Jeesuskin sanoi Isälleen maan päällä ollessaan, kun tuli aika kuolla maailman syntien edestä.

Tarvitsemme Pyhän Hengen vuodatuksen ajan, tässä pimeyden eteiskammarissa, jossa kaikkinainen pahuus hipoo jo mittaansa. Vähempi ei riitä, tarvitsemme Pyhän Jumalan kosketuksen.

…………………..

Suvi